Benzodiazepini sa sokom od grejpa

Preporučene ljekarne na pregledniku ljekarni

roband11

Član
Spojen
Prosinca 27, 2023
Čuo sam proturječna izvješća o tome kako tijelo apsorbira benzodiazepine u kombinaciji sa sokom od grejpa. Čuo sam da sok od grejpa i pojačava i smanjuje apsorpciju; je li ovo istina? Ako je moguće, navedite izvor.

@glamghost Pojačava, pojačava metadon i većinu uobičajenih lijekova.
Edit, možda ga spusti na nekima, jedini za koje ja znam pojačava.

U pravu ste, postoje proturječna izvješća o tome, neki kažu da ima utjecaja, drugi nemaju. Objavit ću studije u ovom postu i ljudi mogu sami izvući zaključke.

Prijavljeno je da sok od grejpa značajno poboljšava bioraspoloživost triazolama, midazolama, terfenadina, ciklosporina i nekoliko dihidropiridinskih blokatora kalcijevih kanala uključujući felodipin, nifedipin, nitrendipin i nizoldipin. Budući da se ti lijekovi metaboliziraju jetrenim izozimom citokroma P450 (CYP) 3A4, smatra se da inhibicijski učinak soka od grejpfruta proizlazi iz inhibicije CYP3A4. U ovoj studiji cilj nam je bio istražiti učinke soka od grejpa na koncentraciju diazepama u plazmi. U ovom istraživanju sudjelovalo je osam zdravih muškaraca i žena. Oralni (5 mg) diazepam primijenjen je s 250 ml vode i sokom od grejpa. Uzorci krvi prikupljani su tijekom 24 sata, a koncentracije diazepama u cijeloj krvi mjerene su enzimskim imunotestom. Srednji AUC(0-24) diazepama povećan je 3.2 puta (P < 0.001), a Cmax je povećan 1.5 puta (P < 0.05) sokom od grejpa. Sok od grejpa odgodio je tmax diazepama s 1.50 h na 2.06 h (P < 0.01).

Ispitivani su učinci opetovanog uzimanja soka od grejpa, inhibitora citokroma P450 3A4 (CYP3A4), na farmakokinetiku i farmakodinamiku jednokratnih i višestrukih oralnih doza alprazolama, supstrata CYP3A4. U studiji 1, osam zdravih dobrovoljaca koji su uzimali 600 ml/dan vode ili soka od grejpa tijekom 10 dana uzelo je jednu oralnu dozu od 0.8 mg alprazolama osmog dana. Koncentracije lijeka u plazmi praćene su do 48 sati nakon doziranja alprazolama zajedno s procjenom psihomotorne funkcije. Sok od grejpa nije promijenio ni koncentracije alprazolama u plazmi u bilo kojem trenutku, ni farmakokinetičke parametre, ni većinu parametara psihomotorne funkcije u ispitanika. U ispitivanju 2, 11 bolesnika s anksioznim poremećajima koji su primali alprazolam (0.8-2.4 mg/dan) uzimalo je sok od grejpa (600 ml/dan) tijekom 7 dana. Uzorci krvi su prikupljeni prije i tijekom uzimanja soka od grejpa i 1 tjedan nakon njegovog prekida zajedno s procjenom kliničkog statusa. Sok od grejpa nije promijenio niti koncentraciju alprazolama u plazmi u stanju dinamičke ravnoteže niti klinički status bolesnika. Ova studija pokazuje da je malo vjerojatno da će sok od grejpa utjecati na farmakokinetiku ili farmakodinamiku alprazolama zbog njegove visoke bioraspoloživosti.

Mogu vidjeti samo sažetke na raznim web stranicama bez plaćanja naknade. To su doista kontradiktorni nalazi. Ako netko ima pristup stvarnim člancima, rado bih čuo više.

I should have said normal grapefruit juice (not pink) makes diazepam more potent.
I’m sure it must be normal grapefruit juice and not the pink stuff as far as I recall.
@davidcr thanks for the more informed info????
Deanzer….

So when I’m running low on the bennys…ima drink some juice! Win win! No scurvy and I sleep!

@lana887 I’ve seen me hunting in SO many stores for original grapefruit juice and could only ever find the pink variety.
However it eventually paid off but unfortunately after finding as always seems to be the case it they seemed to run out pretty quickly?.Perhaps others had been on the same hunt loadsa grapefruit with other fruits added or pink grapefruit but it’s not easy to find the OG grapefruit juice here in the UK?.
What I should’ve done is google where sold it rather than hunting in the supermarket's but as always when your after something it becomes almost impossible to find🤷♂️?.
Deanzer….

@Deanzer I don't know if its a thing in the UK but Instacart or really any other grocery delivery app is super useful for finding what grocery store has a specific thing.

It’s not so easy in the uk I should google grapefruit juice in my city I’m sure to find it just not prepared enough tbh 🤷♂️.
Deanzer….

Ljudi, budite oprezni jer ovo povećava vašu dozu benzoa i lako bi vam moglo izazvati reakcije koje nisu željene.

I never found this to work for me sadly :( And i've tried the drink I've tried CYP34a Inhibitors ect nothing ever made 10mg of valium feel like it was anymore then 10mg sadly.

I suspect tolerance and previous alcohol use has played a role in this for me tho.

@davidcr I remember hearing this as kind of a old wives tale thing years ago, I had literally never thought of actually looking up medical journals, so thank you for linking these! I don't even take benzos, I'm just genuinely curious.

Ljudi, budite oprezni jer ovo povećava vašu dozu benzoa i lako bi vam moglo izazvati reakcije koje nisu željene.

I never found this to work for me sadly :( And i've tried the drink I've tried CYP34a Inhibitors ect nothing ever made 10mg of valium feel like it was anymore then 10mg sadly.

I suspect tolerance and previous alcohol use has played a role in this for me tho.
@shawnna5
Same here, absolutely never had it work, and have tried plenty of times. I honestly think it is just some people have a resistance to the potentiating effects.

Nazad
vrh
Otkriven AdBlock

Dodaci preglednika za blokiranje oglasa ometaju neke značajke ovog foruma. Za najbolje iskustvo na web-lokaciji onemogućite program za blokiranje oglasa.

Onemogućio sam AdBlock    Ne, hvala